dinsdag, maart 11, 2008

New York, New York (4)



Tussen eind 19e eeuw en begin 20e eeuw kwamen er rond de 12 miljoen immigranten Amerika binnen via Ellis Island, vlak voor de kust van Manhattan. Voordat ze daar aankwamen, zagen ze van ver al het Statue of Liberty staan. Immigranten die dat moment nog kunnen navertellen, kunnen dat niet zonder een mooie snik in hun stem.

Eenmaal langs het Vrijheidsbeeld kwamen ze aan op Ellis Island en daar werd het spannend. De artsen moesten in pak em beet 6 seconden beoordelen of iemand geen gevaar was voor de samenleving, er werd gekeken of je geen contract labourer was (Google!) en of je geen crimineel was of gek. Het was erop of eronder. Binnengelaten worden, of terug naar je land. Hele families werden gescheiden en er werd op grote schaal gefraudeerd. En de procedure duurde ook nog es maanden. Maanden waarin ze op een steenworp afstand Manhatten zagen liggen.

Vandaag hebben de Master en zijn vriendin immigrantje gespeeld. Met de boot kwamen we eerst langs het Vrijheidsbeeld, en we begrepen wat de uitwerking van dat beeld moet zijn geweest op de vaak uitgehongerde en hygienisch verwaasloosde immigranten.

De Master en Marije, howeva, kwamen met ieder een hotdogje achter de kiezen en een flesje fris water aan bij het Vrijheidsbeeld. Pak em beet honderd foto’s later, kwamen we aan op Ellis Island. Onderweg had de Master zowaar nog een hotdogje gevangen. Maar ook voor wie weldoorvoed en ontspannen op Ellis Island aankomt, en de Registry Room inkomt, is de spanning die in deze zaal heeft geheerst, nog steeds voelbaar. De prachtige tentoonstelling die ze er hebben ingericht en die sinds 1990 open is, is heel indrukwekkend. De Master en NY Smitty waren er stil van.



Uit respect voor de immigranten hebben we vandaag nog niet geshopt. Ok, ook een beetje omdat het al laat was. We hebben Soho vandaag slechts verkend en maar een paar winkels van binnen gezien. Waaronder (Ja Anne!) Moss, een hele coole artstore in Green Street in Soho. (Bedankt voor de tip!)



Morgen verkassen we naar Milford Plaza. Lekker drie nachtjes slapen in een hotel achter Broadway, velly lomantic! Eind van de dag willen we bovenop het Empire State Building staan en ’s avonds gaan we naar The Phantom of the Opera! Wij hopen van harte dat jullie allemaal kunnen douchen morgen! Laters!

9 opmerkingen:

JD Westhof zei

Vooral zo doorgaan!
keep on going!

Grtzz JD

Anoniem zei

Gaafffffffff!
Jepa.

Anoniem zei

Jeroen ga in SOHO ook naar de apple store en schuin daaar tegeover een geweldig cafe met real american,s.Als je nog tijd over hebt ga dan ook naar de gerechtsgebouwen kun je life een zaak meemaken net of in lkaw en order zit
herman

Anoniem zei

Wauw!! Zal ik even wat mannen regelen om jullie op schiphol te helpen met tillen.. Guggenheim al gezien? Het gebouw alleen al is super mooi. Veel plezier bij the Opera. Ik ga vanavond heerlijk joggen in de regen..

Anoniem zei

Anoniem van 17.44 maakt zich bekend.. ja ja dat is Miss de Monnink.

Jeroen W. zei

Luitjes! Dank voor alle tips! We trekken ons eigen plan natuurlijk, maar waar mogelijk volgen we jullie adviezen op. We gaan nu naar ons hotel, daarna gaan we het Empire State Building opjoggen. Ik ga vast rekken en strekken...

Anoniem zei

goed idee om wat trap te lopen daaro Wes, die magere hotdogs kunnen toch nog een naar effect hebben op de BCA. We ruiken hier al een stuk frisser gelukkig. Genietse nog even in de Appel. Kan je met de spiegels en kralen daar nog iets leuks regelen?

Japser

Anoniem zei

Hoe was het uitzicht vanaf het Empire State? Leuk dat jullie bij Moss zijn geweest! Inmiddels al meer shoppings in de tas? Ben jaloers. Veel plezier nog! x Anne

Anoniem zei

Hi Jeroen, ik geloof dat ik maar eens ga kijken of deze zomer de route Leeuwarden-Lima-New York-Leeuwarden tot de mogelijkheden behoort. Wat een stad man! We hangen volgende week aan je lippen. Have fun!

Maarten